Citroncheesecake


Glutenfritt/Diabetesvänligt

Ca 6-8 portioner

Mandelcrunchbotten (kan uteslutas)

  • 125 gr smör
  • 3 1/2 dl mandelmjöl
  • 1 msk honung
  • 2 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull, ta av från plattan och blanda i mandelmjöl, honung och salt. 
Bred ut tunt på en bakpappersklädd plåt. Sätt in i ugnen i 5-10 minuter, tills den fått färg.
Ta ut och låt svalna , smula sedan sönder den och bred ut i en springform.

Cheescakesmeten

  • 300 gr färskost
  • 3 ägg
  • 3 dl grädde
  • 0,75 dl honung
  • 1-2 citroner (beroende på hur mycket du gillar citron smak 🙂

Ta fram tre skålar.
* Skål 1: vispa äggvitorna till en hård/fast konsistens.

* Skål 2: vispa grädden till en lätt vispad grädde.
* Skål 3: vispa äggulor, honung, färskost, citronsaft och rivet citronskal till en jämn smet.
Vänd sedan ner skål 2 (grädden) i skål nr 3 (färskoströran) och bland runt ordentligt med en sked.
Vänd till sist ned skål nr 1 (äggvitorna) försiktigt i skål nr 3 och blanda om till en jämn smet. 
Ta ut springformen med mandelcrunchbotten och bred ut smeten i formen.
Ställ in i frysen i minst fyra timmar.

Lemoncurd

  •  2 ägg
  • 0,4 dl honung
  • 5 msk smakfri kokosolja
  • ca 3 citroner (0,8 dl citronjuice och 1,5 msk rivet skal från citron)

Knäck äggen i en kastrull, vispa ner honung och citronskal.
Tillsätt citronsaft och kokosolja.

Värm på medelvärme medan du vispar lätt tills kokosoljan har smält.
Fortsätt vispa tills curden har tjocknat något och det har börjat bubbla på ytan. 
Ställ kastrullen åt sidan.
När cheesecaken stelnat- bred på ett jämt lager på cheesecaken, ställ sedan in i frysen igen.

Låt stå i rumstemperatur i ca 2h innan servering. Garnera ev med t ex blåbär.

Receptinspiration från www.organicbymommy.se

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *